vineri, 5 noiembrie 2010

Muntele Saint Michel - Franta


Astazi va propun un loc, o legenda, un fenomen ….uimitor. Cuvantul caracterizant este “ULUITOR”

Le Mont-saint-Michel, “Minunea Occidentului” este asezata la limita dintre Bretania si Normandia, in golful Malo  din nord-estul  Frantei.

Micuta insula de granit  apare la început ca o mică piramidă stâncoasă  înconjurată de o întindere netedă nesfârșită. Pe măsură ce te apropii, deslușești din ce în ce mai multe detalii. Ajungi pe șoseaua care duce direct spre munte și îți parchezi automobilul. Anunțurile de pe panourile de la intrare te avertizează că fluxul va începe la ora cutare, dar te liniștesc comunicându-ți că automobilele, parcate corespunzător, nu vor fi în pericol să fie înghițite de ape.

Există mai multe proiecte vizând protejarea insularității muntelui, printre care înlocuirea părții terminale a digului printr-un pod sau printr-un tunel. Dar ce se va întâmpla cu parcăriile, de la piciorul muntelui, unde se îngrămădesc miile de automobile și de autocare? 
Turiștii vor avea, oare, credința vechilor pelerini să parcurgă, pe jos, ultimii 300 de metri

Mareele in  zona Muntelui Saint-Michel, sunt deosebit de spectaculoase, printre cele mai puternice din Europa , având amplitudinea de până la 15 metri  La echinoctii,  în timpul refluxului marea se retrage până la cincisprezece, chiar optsprezece kilometri, iar refluxul este printre cele mai înalte din lume. La reflux , în ciuda avertismentelor, unii oameni se aventurează pe nisipul rămas ud, se îndepărtează de țărm pentru a pescui, în micile bălți rămase în urma retragerii apei, fructe de mare sau pești. Dar timpul trece pe nesimțite, iar unii dintre ei sunt surprinși, departe de țărm, de revenirea fluxului  și de multe ori pier înghițiți de ape. Victor Hugo spunea că apele fluxului  vin dinspre larg cu viteza unui cal în galop, lucru puțin cam exagerat, după părerea multora. La ora anunțată, o uriasa cantitate de apă se revarsă dinspre larg, cu o viteză nemaiîntâlnită peste marile întinderi de nisip încă umed, rămase în urma refluxului. Incepe fluxul. Este un spectacol impresionant și de neuitat al naturii!

Daca ai ajuns pâna acolo trebuie sa incerci specialitatile culinare!
Mielul de pajiște sărată este puiul unei oi din rasa de Hague (care pășunează pe pajiștile cu vegetație bogată în iod și în sare, întrucât este în mod periodic acoperită de ape, îndeosebi în golful Mont Saint-Michel. Datorită vegetației păscute, carnea mielului de pajiște sărată primește o savoare inimitabilă și de aceea este foarte căutată de cunoscătorii fini ai bucătăriei, deși este foarte greu de procurat, întrucât toată producția este practic folosită în regiunea de producție.

Omleta doamnei Poulard (de la numele restaurantului situat in sat, celebru prin aceasta specialitate culinara) este facuta din oua si smantana batute indelung in castroane mari de cupru, cu un tel lung si intr-un ritm special, care poate fi auzit de trecatori, inainte de a fi prajita intr-o tigaie tot de cupru, pe un foc de lemne. 


Un comentariu: