Hong Kong intampina Orientul si Occidentul cu dibacie. Din afara pare extrem de occidental, cu un aeroport ultramodern,zgarie-nori stralucitori din Centru, transport public modern si efficient, strazi curate, parcuri umbroase bine intretinute,oameni de afaceri in costume elegante, femei modern imbracate in ultimele creatii ale designerilor si magazine aglomerate, intestate cu orice fel de articole noi. Dar esenta vitalitatii Hong Kongului, consta in cultura si traditiile care pastreaza spiritul chinez.
In mod ironic, sub guvernarea britanica, Hong Kong-ul a devenit ce mai chinezesc dintre orasele chineze. In vreme ce Garzile Rosii ale lui Mao Zedorg se dispensa de traditii, festivaluri si obiceiuri, in cursul revolutiei culturale din anii 60-70, Hong Kongul ramane in mare parte neatins.
In prezent,pe strazile paraginite din vecinatatea cartierului central, randuri-randuri de negustori de plante etaleaza ingrediente precum glanda de sarpe,pulbere de perle, piei de soparla si coarne de cerb. In micile ateliere, artizanii chinezi confectioneaza placi de ‘mah-jongg” , timbre seci –sigilii, betisoare chinezesti decorate si sicrie. In alte locuri, negustorii folosesc abacul ca sa calculeze costul pentru o varietate uimitoare de orez si ceai. Macelarii transeaza carnea de porc, in timp ce batranelele se tocmesc zgomotos in pietele de peste.
In incinta numeroaselor temple greu de descrie, inghesuite intre blocuri-turn, credinciosii ard betisoare parfumate si aduc fructe drept ofranda pentru zeii taoisti, inainte de a cere sfatul ghicitorilor in liniile palmei si ale fetei. In parcul Victoria, cea mai intinsa zona verde a Insulei Hong Kong , sute de oameni se aduna laolalta cand se crapa de ziua pentru a practica artele martial chinezesti, tai chi.
Numeroasele festivaluri ale Hong Kong-ului impregnate cu traditii chineze, vechi de secole, au o mare contributie la definirea spiritului acestui loc. Aproape intotdeauna sofisticate si pline de culoare, insotite invariabil de dansul dragonului si de artificii asurzitoare, festivalurile sunt tratate cu un entuziasm care in China continentala nu este intalnit.
In Hong Kong, Orientul nu intra in conflict cu Occidentul, cum se intampla in alte orase asiatice, unde se considera ca civilizatia occidental submineaza credintele traditionale. Mai degraba se integreaza ca in nici o alta parte. Aici nu este un lucru obisnuit ca un om de afaceri de succes, actionand conform standardelor occidentale, fara scrupule, sa angajeze un maestro feng-shui, ca sa ii aranajeze biroul intr-un design care sa aduca prosperitate in afaceri, sau batranele, pentru a aduce la temple ofrande menite sa determine cresterea la Bursa a valorii actiunilor sale.
Aceasta sinergie intre Orient si Occident, alaturi de mostenirea unui trecut colonial inca vizibil dau nastere in mare parte farmecului Hong Kongului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu