· Cand sa mergi?
Japonia are patru anontimpuri dinstincte, dar primavara si toamna sunt in general cele mai bune pentru vizite, atunci cand sunt ciresii infloriti ( primavara) si cand artarii ruginesc (toamna), imaginile cel mai des intalnite pe cartile postale. Ploaia vine indiferent de anotimp, dar vremea din perioada primaverii te ajuta sa vezi tara atunci cand arata cel bine.
Pe ansamblu, clima din arhipelag este variata, de la siberiana ( Hokkaido) la subtropicala ( Okinawa).
Exista si minisezoane ploioase numite”tsuyu”, de la inceputul lui iunie pana la mijlocul lui iulie, atunci cand vanturile fierbinti din Pacificul tropical sufla spre Honshu, radicand temperatura de vara la 26 grade Celcius, cu umiditate de peste 80%.
De la mijlocul lui octombrie pana la mijlocul lui noiembrie este perioada in care sa apreciezi faimoasele culori de toamana ale Japoniei. La inceputul acesui anotimp, din primele zile ale lui octombrie, partea dinspre Pacific a tarii este expusa taifunurilor ce matura tropicele cu vanturi puternice si ploi torentiale. Echivalentul oriental al uraganului poate provoca uneori inundatii si alunecari de teren.
In nordul Japoniei, iarna poate fi foarte generoasa, iar gheturile plutesc pe coasta Insulei Hokkaido indreptandu-se catre nord, acolo unde marea poate ingheta pe multi kilometri. Acest lucru nu-i indeparteaza pe turisti, ba chiar ii atrage. Exista multe izvoare termale pe Hokkaido, care are si unele dintre cele mai bune statiuni de schiat din Japonia.
· Cum te imbraci?
Iarna nu ploua prea mult dar hainele impermeabile sunt bune oricand. Umbrela si pelerinele din plastic, usor de transportat, in geanta sau in buzunar, se pot cumpara de oriunde.
Iarna nu ploua prea mult dar hainele impermeabile sunt bune oricand. Umbrela si pelerinele din plastic, usor de transportat, in geanta sau in buzunar, se pot cumpara de oriunde.
Tine cont de caldura si umiditate atunci cand iti alegi imbracamintea de vara! Tricourile, camasile usoare din bumbac sau bluzele ajung in general, insa aerul conditionat este adesea feroce.
Nu umbla in centrele urbane in tinuta de plaja! Pantalonii scurti sunt totusi acceptati! Sa iei pantofi usor de scos atunci cand vizitezi temple sau intri in “ryokan”, restaurant ori case private.
· La vama.
Ti se permite sa intri in Japonia cu cadouri ( articole de la duty-free in afara de parfumuri, alcool si tutun) pana la o valoare de 200.000 de yeni si trei sticle de bauturi alcoolice de 760ml. Ca sa consumi, sa cumperi sau sa ai asupra ta alcool, in Japonia trebuie sa ai peste 20 de ani.
· Cum ajungi in Japonia?
Pentru Tokyo, multi aterizeaza la aeroportul Narita, dar exista o crestere a zborurilor directe sore multe aeroporturi. Cel mai mare este recent construit Aeroportul International Kansai, cel mai convenabil pentru Osaka, Kyoto si Kobe. CENTRAIR ( Aeroportul Internatioanl pentru centrul Japoniei) este recomandat pentru zborurile internationale catre Nagoya, al carei aeroport este acum numai pentru zboruri interne. Ruta non-stop de la Londra la Tokyo este de 12 ore.
Aeroportul Narita, aflat la 66 km de Tokyo este vestit ca incomod, dar exista cateva variante ca sa ajungi in oras. O calatorie cu taxiul costa 200$. Mai ieftin, cu durata calatoriei medie de 70 minute, depinzand de trafic, este cea cu autobuzul Limousine, care pleaca catre Tokyo la fiecare 10-15 minute. Poti cumpara bilet din cladirea terminalului. Alta cale de a ajunge in oras este cu trenul, mai putin convenabila, daca ai multe bagaje. Biletele pentru expresul de Arita – NEX- sunt intre 25$ si 35$. Trenul poate face 53 de minute pana la gara Tokyo si 84 minute pana la Shinjuku.
· Tine cont de obiceiurile locale!
Sant doar trei interdictii absolute in Japonia: sa te sapunesti in cada; sau intri intr-o casa, templu sau cladire a unui altar fara sa te descalti; sa-ti sufli nasul in public. Mai ales suflatul nasului este foarte rau privit. A vorbi prea mult insemna sa fii nepoliticos, iar in discutii, participantii trebuie sa faca totul ca sa se inteleaga bine. Incuviintarea din cap insemna “ inteleg ce spui” iar zambetul este doar politicos, nu insemna neaparat si “da”.
Salutul corect la o intalnire sau despartire este cel de plecaciune, si repetarea sa este determinata de respectul datorat celuilalt. Pentru un strain ajunge o placaciune scurta. Majoritatea japonezilor obisnuiesc sa dea mana cu stainii. Nu-i imbratisa! Pupatul este doar pentru copii sau pentru indragostiti.
Prezentarea se face prin schimbul de carti de vizita sau de nume. Este regula sa te uiti la carte inaintea de a o pune bine!
Daca te duci la o pretrecere intr-o casa nipona, este recomandat sa aduci gazdelor in dar o sticla de vin, flori sau un obiect din tara ta de origine.
La masa, nu lasa niciodata betisoarele in vasul cu orez dupa ce ai terminat de mancat. Orezul, servit intotdeauna in propriul sau vas, trebuie sa ramana alb. Sa pui alte alimente peste el luate de pe alta farfurie se accepta numai daca se serveste mancare chinezasca, dar sa pui sos peste orez nu se tolereaza sub nici o forma.
Prin traditie , femeile pun mai intai barbatilor bautura in pahare. Daca vecinul tau iti umple paharul, fa si tu la fel cu al lui, pentru a intoarce complimentul. Pot fi multe ridicari si ciocniri de pahare, acompaniate mereu de cuvantul “ kampai”- noroc!
Nu se accepta bacsis in Japonia. Il poti lasa soferului de taxi sau membrilor hotelului ca semn al aprecierii tale. Putini il vor accepta totusi. Ca sa ai sanse, lasa-l intr-un plic.
Pentru mai multe informatii, exista reteua de informatii japoneza www.global-jin.com.; Numar politie 110 iar pentru amblulanta sau pompieri 119. Daca ti-ai pierdut cardea de credit apeleaza 0120/133-173
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu