Azi voi vorbi putin despre orasul in care s-a nascut celebrul Beethoven.
Prima oprire a fost , desigur, la cel mai vizitat loc din oras : casa in care s-a nascut Ludwig van Beethoven. Compozitorul a venit pe lume la 16 decembrie 1770, in anexa casei care se vede pe Bonngasse la numarul 20.
Recent, casa a fost prelungita cu extensia Digital Beethoven-Hous, unde pot fi vizualizate, dar si ascultate materiale multimedia legate de viata si opera lui Beethoven. Cea mai impresionanta camera mi s-a parut cea care adaposteste lucrurile din perioada vieneza a lui Beethoven, printre acestea numarandu-se diversele auditive, dar si toate caietele de notite cu ajutorul carora artistul conversa cu partenerii lui de discutie. Iar de la o plimbare lunga prin casa-muzeu mi-am acordat o pauza binemeritata ,dar desigur, nu intr-un loc oarecare.
Cimitirul vechi, “Alter Friedhof”este, oricat ar suna de ciudat, locul unde multi turisti vin sa se relaxeze, si sa faca poze cu spectaculoasele constructii ridicate in cinstea unor oameni de seama. Cimitirul adaposteste atat mormantul mamei lui Beethoven, al pianistului Robert Schumann si al sotiei sale Clara, cat si al Adelei Schopenhauaer, sora celebrului filozof.
Cea de-a doua zi a vizitei in Bonn fost destinata dragonilor. Am plecat spre regiunea Siebengebierge cu vaporul care treaverseaza la ore fixe Rinul ( programul poate fi gasit pe www. bonnerpersonenschiffahrt. de ) si m-am instalat la etaj pentru a avea o priveliste ampla a superbei regiuni care ma inconjura. La parter, calatorii deja obisnuiti cu peisajul isi luau in liniste pranzul sau sorbeau tacticos cafeaua. Ajung pe malul celalalt, am inceput urcusul spre palatul Drachenburg. Dintre toate istoriile pe care le auzisem pana atunci depre castel ,nicuna nu mi s-a parut atat de pamanteasc. Palatul Drachenburg este nou ( dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea) si a fost construit de un bancher cu scopul de a arata puterea financiara. Nu a fost niciodata locuit, iar proprietarul lui a preferat sa-si traiasca tot restul vietii intr-un aparatament din Paris.
Cu toate acestea , la palat evenimentele s-au tinut lant. Bancherul Stephan von Sarter obinuia sa organizeze aici petreceri mondene, iar astazi, parca pentru a continua traditia , se organizeaza cununii religioase.
Dragonii care poate traiau cu mii de ani in urma prin padurile din munti nu mai exista acum decat in picturile care impodobesc peretii castelului, dar toata atmosfera de poveste, un pic incetosata,care inconjoara tinuturile Bonnului, m-a facut sa ma simt ca si cum tocmai urma sa descopar unul pe aripile caruia sa ma intorc acasa.
Ce nu stiai despre Bonn este faptul ca….
·
Este orasul ursuletilor de guma Haribo. Acestia au fost prima data produsi in Bonn in anul 1920 de catre Hans Riegel, iar numele lor este acronim intre numele producatorului si cel al orasului. Pe vremuri, ursuletii erau oferiti drept rasplata copiilor care adunau castanele din jurul parcurilor;
· 10 % din populatia Bonnului este formata din studenti. Fosta resedinta regala e acum una dintre cele mai renumite universitati ale Germaniei. Acesta explica numarul mare de biciclete din oras;
· Siebengebierge ( sapte munti), regiunea viticola a orasului este formata de fapt din peste 40 de munti de origine vulcanica, iar vinul produs acolo se numeste Drachenblut , adica Sangele Dragonului;
· MUST HAVE : ai nevoie de Bonn Regio Welcome Card. Poate fi achizitionat de la birourile turistice din oras. Exista in trei variante de pret , de la 9 la 22 euro. Avantajul unui asemenea card este accesul, timp de 24 ore, pe toate mijloacele de transport din interiorul orasului si chiar in proximitatea lui, daca optezi pentru variant mai scurta. In plus, poti intra in peste 20 de muzee si ai diverse reduceri la centrele wellness sau de recreere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu