marți, 30 noiembrie 2010

Ce trebuie sa stii ca turist in Japonia

·              Cand sa mergi?
Japonia are patru anontimpuri dinstincte, dar primavara si toamna sunt in general cele mai bune pentru vizite, atunci cand sunt ciresii infloriti ( primavara) si cand artarii ruginesc (toamna), imaginile cel mai des intalnite pe cartile postale. Ploaia vine  indiferent de anotimp, dar vremea din perioada primaverii te ajuta sa vezi tara atunci cand arata cel bine.
Pe ansamblu, clima din arhipelag este variata, de la siberiana ( Hokkaido) la subtropicala ( Okinawa).
Exista si minisezoane ploioase numite”tsuyu”, de la inceputul lui iunie pana la mijlocul lui iulie, atunci cand vanturile fierbinti din Pacificul tropical sufla spre Honshu, radicand temperatura de vara la 26 grade Celcius, cu umiditate de peste 80%.
De la mijlocul lui octombrie pana la mijlocul lui noiembrie este perioada in care sa apreciezi faimoasele culori de toamana ale Japoniei. La inceputul acesui anotimp, din primele zile ale lui octombrie, partea dinspre Pacific a tarii este expusa taifunurilor ce matura tropicele cu vanturi puternice si ploi torentiale. Echivalentul oriental al uraganului poate provoca uneori inundatii si alunecari de teren.
In nordul Japoniei, iarna poate fi foarte generoasa, iar gheturile plutesc pe coasta Insulei Hokkaido indreptandu-se catre nord, acolo unde marea poate ingheta pe multi kilometri. Acest lucru nu-i indeparteaza pe turisti, ba chiar ii atrage. Exista multe izvoare termale pe Hokkaido, care are si unele dintre cele mai bune statiuni de schiat din Japonia.

·         Cum te imbraci?
Iarna nu ploua prea mult dar hainele impermeabile sunt bune oricand. Umbrela si pelerinele din plastic, usor de transportat, in geanta sau in buzunar, se pot cumpara de oriunde.
Tine cont de caldura si umiditate atunci cand iti alegi imbracamintea de vara! Tricourile, camasile usoare din bumbac sau bluzele ajung in general, insa aerul conditionat este adesea feroce.
Nu umbla in centrele urbane in tinuta de plaja! Pantalonii scurti sunt totusi acceptati! Sa iei pantofi usor de scos  atunci cand vizitezi temple sau intri in “ryokan”, restaurant ori case private.

·         La vama.
Ti se permite sa intri in Japonia cu cadouri ( articole de la duty-free in afara de parfumuri, alcool si tutun) pana la o valoare de 200.000 de yeni si trei sticle de bauturi alcoolice de 760ml.  Ca sa consumi, sa cumperi sau sa ai asupra ta alcool, in Japonia trebuie sa ai peste 20 de ani.

·         Cum ajungi in Japonia?
Pentru Tokyo, multi aterizeaza la aeroportul Narita, dar exista o crestere a zborurilor directe sore multe aeroporturi. Cel mai mare este recent construit Aeroportul International Kansai, cel mai convenabil pentru Osaka, Kyoto si Kobe. CENTRAIR ( Aeroportul Internatioanl pentru centrul Japoniei) este recomandat pentru zborurile internationale  catre Nagoya, al carei aeroport este acum numai pentru zboruri interne. Ruta non-stop de la Londra la Tokyo este de 12 ore.
Aeroportul Narita, aflat la 66 km de Tokyo este vestit ca incomod, dar exista cateva variante ca sa ajungi in oras. O calatorie cu taxiul costa 200$. Mai ieftin, cu durata calatoriei medie de 70 minute, depinzand de trafic, este cea cu autobuzul Limousine, care pleaca catre Tokyo la fiecare 10-15 minute. Poti cumpara bilet din cladirea terminalului. Alta cale de a ajunge in oras este cu trenul, mai putin convenabila, daca ai multe bagaje. Biletele pentru expresul de Arita – NEX- sunt intre 25$ si 35$. Trenul poate face 53 de minute pana la gara Tokyo si 84 minute pana la Shinjuku.

·         Tine cont de obiceiurile locale!
Sant doar trei interdictii absolute in Japonia: sa te sapunesti in cada; sau  intri intr-o casa, templu sau cladire a unui altar fara sa te descalti; sa-ti sufli nasul in public. Mai ales suflatul nasului este foarte rau privit. A vorbi prea mult insemna sa fii nepoliticos, iar in discutii, participantii trebuie sa faca totul ca sa se inteleaga bine. Incuviintarea din cap insemna “ inteleg ce spui” iar zambetul este doar politicos, nu insemna neaparat si “da”.
Salutul corect la o intalnire sau despartire este cel de plecaciune, si repetarea sa este determinata de respectul datorat celuilalt. Pentru un strain ajunge o placaciune scurta. Majoritatea japonezilor obisnuiesc sa dea mana cu stainii. Nu-i imbratisa! Pupatul este doar pentru copii sau pentru indragostiti.
Prezentarea se face prin schimbul de carti de vizita sau de nume. Este regula sa te uiti la carte inaintea de a o pune bine!
Daca te duci la o pretrecere intr-o casa nipona, este recomandat sa aduci gazdelor in dar o sticla de vin, flori sau un obiect din tara ta de origine.
La masa, nu lasa niciodata betisoarele in vasul cu orez dupa ce ai terminat de mancat. Orezul, servit intotdeauna in propriul sau vas, trebuie sa ramana alb. Sa pui alte alimente peste el luate de pe alta farfurie se accepta numai daca se serveste mancare chinezasca, dar sa pui sos peste orez nu se tolereaza sub nici o forma.
Prin traditie , femeile pun mai intai barbatilor bautura in pahare. Daca vecinul tau iti umple paharul, fa si tu la fel cu al lui, pentru a intoarce complimentul. Pot fi multe ridicari si ciocniri de pahare, acompaniate mereu de cuvantul “ kampai”- noroc!
Nu se accepta bacsis in Japonia. Il poti lasa soferului de taxi sau membrilor hotelului ca semn al aprecierii tale. Putini il vor accepta totusi. Ca sa ai sanse, lasa-l intr-un plic.

Pentru mai multe informatii, exista reteua de informatii japoneza www.global-jin.com.; Numar politie 110 iar pentru amblulanta sau pompieri 119. Daca ti-ai pierdut cardea de credit apeleaza 0120/133-173

luni, 29 noiembrie 2010

Maui, Hawaii

Toata lumea a auzit de Hawaii si multi au auzit de Maui. Insula Maui face parte din Hawaii iar Hawaii apartine Statelor unite ale Americii. Deci in primul rand avem nevoie de viza pentru a ajunge aici.

Acest loc poate schimba ritmul vieţii noastre. Oaspeţii insulei Maui sunt surprinsi din primele clipe de liniştea care-i înconjoară. Localnicii sunt calmi si linistiti, nimic nu te streseaza sau enerveaza. Totul este bine pus la punct, ca in orice mare oras american dar fara forfota si agitatie. Aici peste tot gasesti flori de culori din cele mai variate si neobisnuite.
 
Totuşi, pentru cei care doresc un ritm mai stimulativ,  Maui va ofera si aventura. Fie că este coborare pe zipline, o plimbare cu mountain bike, scufundari, un tur cu elicopterul deasupra vulcanului sau o zi pe placa de  surfing,  veţi găsi oportunităţi nelimitate pentru orice varsta.
 
Maui oferă cu adevărat ceva pentru toată lumea ... o zi in parcul national Haleakala, o iesire in larg pe coasta dinspre Lahaina pentru a vedea balene de peste 14 metri lungime, sau o vizita pe traseul cascadelor aflate pe celebrul drum ce duce la Hana.
In parcul Haleakala exista cel mai inalt punct de pe insula si localnicii il numesc "Casa Soarelui". Plimbari pe munte, locuri amenajate civilizat pentru a gratar cu prietenii, echitatie si multe locuri unde vrei sa ai la tine aparatul foto.
 
Drumul catre Hana o insiruire de curbe pe coasta, de o parte ai oceanul si de cealalta parte muntele din care la fiecare kilometru apar cascade din ce in ce mai mari. Dus-intors veti face mai mult de 6 ore, deci rezervati o zi intrega pentru aceasta parte a insulei.

Sa nu uitam de plajele din Maui care nu de putine ori au fost votate printre cele mai bune din lume. Aici poti gasi instructori de surf care te vor initia in tainele acestui sport atat de iubit in Hawaii.

duminică, 28 noiembrie 2010

Cabo San Lucas, Mexic


Cabo San Lucas este locul unde marea, soarele şi deşertul se alătura pentru a arunca un aer de mister şi romantism peste toti cei care vizitează acest loc. Cabo a fost cândva un sat de pescari liniştit, în vremuri mult apuse era unul din locurile unde piratii se odihneau. Deşi nu mai este satul de pescari, şi nu mai sunt multi piraţi prin apropiere, magia Cabo rămâne.
Zile insorite, nopti pline de distractie!
Cabo este încă mic şi fermecător dupa orice standarde, cu o populaţie de sub 60.000. Şi cu numărul de activităţi disponibile pentru turisti, ati putea crede cu uşurinţă că sunteţi într-un parc de distracţii gigant.  


Golful a devenit un sport major în Cabo San Lucas, cu cinci circuite de campionat.
Situat in sudul peninsulei Baja, Cabo a fost binecuvântat cu clima perfecta. Temperatura medie pe tot parcursul anului este de 25 de grade. De ani de zile Cabo a fost un loc de joaca de la distanţă rezervat exclusiv pentru proprietarii de iahturi luxoase.  






Nu va mirati daca pe plaja veti avea ocazia sa vedeti actori celebri de la Hollywood. 

Totodata Cabo San Lucas a devenit cunoscut ca un loc de vacanta perfect pentru întreaga familie. Cabo poate fi la fel de liniştit, romantic şi relaxant ca orice loc de refugiu sau poate fi de asemenea, plin de viata. Dacă doriţi să va bucuraţi de o cină la lumina lumânărilor, "romantico muy", lângă marea sclipitoare doar pentru voi doi, gasim aici unele dintre cele mai romantice locuri de cinat de pe faţa pământului. In cazul in care doriti sa incercati ceva diferit, numeroase acticitati sunt la indemana, precum: golf, sporturi de apa, plimbare cu barca, pescuit,  ATV-uri, echitatie şi multe altele. În cazul în care doriti sa petreceti pana dimineata, Cabo are totul pregatit pentru tine!
Daca vreti sa stati la plaja, sunteti in locul potrvit! De la plaja principală de la Playa Medano se poate ajunge cu barca pe unul dintre cele mai linistite si romantice locuri din lume, Playa del Amor. Multi kilometri de plaje pustii, atât pe coasta Pacificului şi a ţărmului Mării Cortez, transforma zona in locul ideal pentru scufundari.
Înot, scufundări, surfing, para-sailing, caiac pe mare, ski nautic, croaziere in barca de sticla, wind-surfing, vizionarea de balene, totul este disponibil aici.



Cabo San Lucas este locul ideal pentru o vacanta relaxanta. Cazarea si mancarea nu sunt deloc scumpe, dar biletul de avion pana acolo poate sa iti dea cateva batai de cap cand planifici bugetul pentru aceasta excursie.

joi, 25 noiembrie 2010

Manastirea celor zecii mii de Buddha - Sha Tin

Peste dealuri, la nord-vest de Sha Tin, Hong Kong,  se afla manastirea celor zece mii de Buddha, fondata in anii ’50. Este locul care se bucura de cea mai mare popularitate dupa cursele de cai. Fiti pregatiti de un urcus dificil pentru a ajunge la templu.

Se incepe langa satul derapanat Pai Tau. Va trebui sa urci peste 400 de trepte pentru a ajunge la sala principala. In unele locuri, poteca este mai larga,iar betonul mai recent, ca urmare a reparatiilor manastirii dupa alunecarea de teren din 1977. Templul a fost inchis doi ani si jumatate pe parcursul lucrarilor de reparatie, finantate din donatii de la credinciosi.

Pe rafturile aliniate de-a lungul peretilor din templul principal sunt asezate peste 13.000 de statuete infatisandu-l pe Buddha, fiecare intr-o alta postura si cu alta expresie, toate avand inscriptionat numele persoanei care a donat templului statueta. Trei statui ale lui Buddha aurite, de dimensiuni mai mari, sunt asezate intr-o vitrina de sticla amplasata in central templului.

Pe terasa din fata templului se afla statuile impunatoare infatisand chipurile fioroase ale celor 18 discipoli ai lui Buddha, numiti si lohani. In spatele statuilor se afla doua reprezentari de bodhisattva, la mijlocul drumului intre iluminare si lumea materiala; una calareste un elefant iar cealalta un leu cu infatisare salbatica. In mijlocul acestora se afla statuia altui bodhisattva, Wei Tu, care este protectorul manastirilor, iar o statuie a zeitei compasiunii, Kwun Yam, este amplasata in spatele acesteia.

Zeita sta cu fata indreptata spre o pagoda rosie cu noua niveluri, acesta fiind o cifra considerata norocoasa de budisti. Urca etajele cladirii pentru a te bucura de o panorama intinsa aupra tinutului Sha Tin.
De aici, alte 69 de trepte duc la ultimul nivel al templului, unde se afla moastele staretului care a fondat manastirea, Yuet kai, amplasate intr-o vitrina de sticla din fata imaginii aurite a unui Buddha urias.

Staretul, care fusese professor de filosofie in Kunming, sudul Chinei, si-a dedicat viata pentru a studia  budismul. El a ajuns in Hong Kong dupa cel de-al doilea razboi Mondial si a inceput construirea templului.
Cand Yuet Kai a incetat din viata, in 1965, la varsta de 87 ani, a fost inmormantat pe dealul din apropriere.

Opt luni mai tarziu, ramasitele pamantesti au fost deshumate pentru a fi reingropate si, conform spuselor adeptilor sai, nu numai ca acestea nu prezentau semen de descompunere dar emanau o lumina fluorescenta. 

Staretul a fost imbalsamat, acoperit cu frunze aurii, imbracat in roba monarhala , asezat in pozitia lotus si expus in vitrina in care se afla si in zilele noastre. Dupa vizita templului intr-o zi de duminica sau de sarbatoare nationala, s-ar putea sa gasesti prezicatori in sala templului, dar inainte de a le cere sa arunce o privire asupra viitorului tau, asigura-te ca ai aflat pretul consultatiei.

Cele cinci evocari ale lui Buddha

Un concept central al traditiei budiste este Upajjhatthana Sutta, sau, “Subiecte de meditatie”. Aceste texte ofera maxime pentru a veni in ajutorul celor mare strabat tumultul inexorabil al vietii. Cele mai cunoscute sunt cele cinci evocari enumerate mai jos. Se crede ca meditatia asupra celui de-a treia evocari l-a determinat pe Siddhartha ( care avea sa devina Buddha) sa abandoneze pozitia regala in favoarea unui stil de viata spiritual.
1.Sunt prin natura menit sa imbatranesc. Nu exista nicio cale de a evita batranetea.
2. Sunt prin natura menit sa ma imbolnavesc. Nu exista nici o cale de a evita boala.
3.Sunt prin natura menit sa mor. Nu exista nici o cale de a evita moartea.
4.Tot ceea ce imi este drag si toti cei pe care ii iubesc sunt prin natura schimbatori. Nu exista nicio cale de a evita despartirea de acestia.
5.Actiunile mele imi apartin in exclusivitate. Nu pot evita consecintele actiunilor mele. Actiunile mele reprezinta solul pe care se spijina fiinta mea.

marți, 23 noiembrie 2010

Hong Kong – Orientul intalneste Occidentul

Hong Kong intampina Orientul si Occidentul cu dibacie. Din afara pare extrem de occidental, cu un aeroport ultramodern,zgarie-nori stralucitori din Centru, transport public modern si efficient, strazi curate, parcuri umbroase bine intretinute,oameni de afaceri in costume elegante, femei modern imbracate in ultimele creatii ale designerilor si magazine aglomerate, intestate cu orice fel de articole noi. Dar esenta vitalitatii Hong Kongului, consta in cultura si traditiile care pastreaza spiritul chinez.

In mod ironic, sub guvernarea britanica, Hong Kong-ul a devenit ce mai chinezesc dintre orasele chineze. In vreme ce Garzile Rosii ale lui Mao Zedorg se dispensa de traditii, festivaluri si obiceiuri,  in cursul revolutiei culturale din anii 60-70, Hong Kongul ramane in mare parte neatins.

In prezent,pe strazile paraginite din vecinatatea cartierului central, randuri-randuri de negustori de plante etaleaza ingrediente precum glanda de sarpe,pulbere de perle, piei de soparla si coarne de cerb. In micile ateliere, artizanii chinezi confectioneaza placi de ‘mah-jongg” , timbre seci –sigilii, betisoare chinezesti decorate si sicrie. In alte locuri, negustorii folosesc abacul ca sa calculeze costul pentru o varietate uimitoare de orez si ceai. Macelarii transeaza carnea de porc, in timp ce batranelele se tocmesc zgomotos in pietele de peste.

In incinta numeroaselor temple greu de descrie, inghesuite intre blocuri-turn, credinciosii ard betisoare parfumate si aduc fructe  drept ofranda pentru zeii taoisti, inainte de a cere sfatul ghicitorilor in liniile palmei si ale fetei. In parcul Victoria, cea mai intinsa zona verde a Insulei Hong Kong , sute de oameni se aduna laolalta cand se crapa de ziua pentru a practica artele martial chinezesti, tai chi.

Numeroasele festivaluri ale Hong Kong-ului impregnate cu traditii chineze, vechi de secole, au o mare contributie la definirea spiritului acestui loc. Aproape intotdeauna sofisticate si pline de culoare,  insotite invariabil de dansul dragonului si de artificii asurzitoare, festivalurile sunt tratate cu un entuziasm care in China continentala nu este intalnit.

In Hong Kong, Orientul nu intra in conflict cu Occidentul, cum se intampla in alte orase asiatice, unde se considera ca civilizatia occidental submineaza credintele traditionale. Mai degraba se integreaza ca in nici o  alta parte. Aici nu este un lucru obisnuit ca un om de afaceri de succes, actionand conform standardelor occidentale, fara scrupule, sa angajeze un maestro feng-shui, ca sa ii aranajeze biroul intr-un design care sa aduca prosperitate in afaceri, sau batranele, pentru a aduce la temple ofrande menite sa determine cresterea la Bursa a valorii actiunilor sale.

Aceasta sinergie intre Orient si Occident, alaturi de mostenirea unui trecut colonial inca vizibil dau nastere in mare parte farmecului Hong Kongului.

Val Gardena - Italia

Suntem aproape in luna Decembrie si in cateva zile, toate instalatiile din Muntii Dolomiti, Val Gardena se vor pune in miscare pentru a ajuta si anul acesta schiorii din toate colturile lumii sa urce cat mai sus si cat mai repede.

In total sunt aproape 200 de lifturi (telescaun, telecabina, etc) ce te ajuta sa ajungi la cei 500 km de partie interconectati din aceasta zona. Da, 500 km de partie. Aceste partii sunt legate intre ele prin lifturi sau alte partii. In toata zona de ski sunt 1200 km si peste 450 de lifturi. Vrea cineva sa stie cati km sunt la Brasov, Sinaia sau Azuga? Ei bine, in tara nu avem nici o partie care sa depaseasca 4 km. In toata zona Val Gardena gasim partie de la 3-4 km pana la cea mai lunga: 11 km. Daca va tin picioarele o puteti incerca fara oprire.

Jos, la baza muntelui sunt 3 mici orasele, unde te poti caza la preturi pentru toate buzunarele: Santa Cristina, Ortisei si Selva. In toate gasesti hoteluri sau pensiuni cu piscina sau spa. Daca ai buget redus poti inchiria un apartament de 2 camere, complet echipat ca la tine acasa, cu aproximativ 70 euro/noapte. Impartind costul la 4-5  persoane, va fi o vacanta mai ieftina decat pe Valea Prohovei. Mancarea este excelenta oriunde ai manca. Personal nu ma dau in vant dupa mancarea cu specific german si pe ici pe colo mai gasesti si astfel de restaurante.

Pentru cei care nu adorm imediat dupa o zi pe partie, in Selva sunt cateva pub-uri unde te poti distra pana la ora 02:00.

Toate cele 3 oresele sunt legate prin autobuze care circula la fiecare 15-20 minute.

Ziua, la ski nu poti spune ca te-ai plictisit. Am intalnit italieni care nu au apucat sa vada toate partiile de acolo, chiar daca vin in fiecare an. Nu este neaparat sa ai o harta la tine, totul este foarte usor explicat pe fiecare partie si la intrarea in toate lifturile. In fiecare zi vezi alt versat si alte zone. La pranz te opresti la una din numeroasele cabane unde poti servi o mancare calda si un ceai pentru aproximativ 15 euro.

Skipass-ul va costa in functie de luna intre 160-200 de euro pentru o saptamana. Cu el ai acces la peste 500 km de partie, deci este foarte avantajos. O zi din sejur va trebui sa o folositi pentru Sella Ronda. Un circuit rotund format din partie si lifturi, cu o lungime de aproximativ 40 km, ce atinge 4 vai din Muntii Dolomiti. Este recomandat sa plecati devreme pentru a avea suficient timp sa ajungeti inapoi in oraselul de unde porniti. Chiar sunt locuri pe unde vrei sa treci, mai ales ca te afli foarte aproape.

Recomand Val Gardena tuturor celor care s-au saturat de stat la coada la telecabina pentru 30 de minute. Vrei sa schiezi, in Val Gardena schiezi pana te lasa muschii de la picioare.

Din Romania se poate ajunge foarte usor cu masina cu o singura oprire, noaptea in Viena.

miercuri, 17 noiembrie 2010

Trabucul cubanez

Stiati cum se face cel mai bun tutun din  lume?

Tutunul cubanez este renumit in toata lumea ca fiind cel mai bun tutun. “Nicotiana tabacum” a fost cultivat in Cuba din epoca precolumbiana. Era venerat de indigenii Taino,  care il fumau prin tevi gaurite de lemn numite “cohibas”. Astazi, imaginea cultivatorului de tutun ,”veguere”, care isi ingrijeste plantatia constituie chintesenta imaginii caracteristice a Cubei.

In Cuba sunt cultivate doua tipuri de tutun. “Corajo”, care furnizeaza frunze subtiri ce invelesc trabucul, este cultivat sub panze fine de plasa de tantari ,numite tapados, pentru a fi protejat de soarele puternic si pentru a asigura Frunze catifelate si flexibile. ”Criollo”, folosit  pentru frunzele de umplutura, care este cultivat in bataia soarelui, da maximum de arome obtinute  din uleiurile care iau nastere ca reactie la caldura solara. In timpul perioadei de crestere, tutunul are nevoie de constanta expunere la soare si cat mai putine ploi. Cele mai bune luni sunt din octombie pana in ianuarie, dupa ce ploile au incetat. Semintele sunt plantate intr-un amestec de nisip si cenusa sub straturi de paie care sunt inlaturate imediat dupagerminare. Dupa aproximativ 45 zile , rasadurile sunt transplantate pe camp si dispuse pe mai multe randuri.

Plantele care se maturizeaza sunt manevrate cu multa grija – se stie ca vegueros chiar vorbesc cu frunzele lor pentru a le simti cresterea. Cand planta atinge o inaltime de 1.5m, mugurele central este rupt inainte de a inflori, pentru o stimula frunzele sa creasca.

Frunzele cresc cate doua, cu sase sau mai multe perechi in fiecare planta. Sunt recoltate din ianuarie pana in martie in sase etape, in functie de pozitia lor. Frunzele cele mai de jos sunt taiate primele, doua cate doua, cu o secera mica. Frunzele de deasupra sunt adunate la interval de o saptamana pe masura maturarii lor, pana cand este luata si coroana, frunza din varful plantei.

Frunzele recoltate sunt prinse impreuna si atarnate de prajini lungi sau “cajes”, aranjate pe randuri in soproane acoperite cu paie ( casas de tabaco sau secaderos); soproanele sunt aliniate de la est la vest pentru a fi expuse uniform la soare.

Aici sunt lasate aproximativ 60 zile, timp in care frunzele isi pierd cam 85 la suta din apa si capata culoarea rosu-auriu, clorofila verde transformandu-se in caroten maro.

Odata procesate, frunzele sunt date jos si puse in cutii de lemn, pentru a fi trimise la un deposit de sortare, unde sunt lasate sa fermenteze pana la trei luni. Acest proces reduce continutul de gudron si nicotina. 

Apoi,frunzele sunt sortate pe categorii si trimise la fabrica pentru a se inmuia si fermenta iarasi pentru 60 zile in vederea eliminarii amoniacului si altor impuritati. Dupa ce s-au uscat, frunzele sunt impachetate in scoarta de palmier, care le ajuta sa-si mentina umiditatea constanta. Dupa o imbatranire de pana la patru ani sunt gata sa fie rulate in cele mai bune trabucuri din lume.

marți, 16 noiembrie 2010

Insula Boracay, Filipine

Insula Boracay  este un loc minunat pentru o vacanta linistita in care ai toate elementele unui loc ideal de lenevit. 

Cu numai 7 km lungime si 1 km latime in cea mai stramta parte a insulei, are …numai trei orasele.: Yapak, Balabag si Manoc-Manoc. O retea confuza de poteci leaga micile sate, numite ‘”sitio”, astfel un ghid pentru Boracay poate servi doar ca o informatie generala. In “capitala” Manoc-manoc traiesc putin peste 5200 de locuitori. Aici chiar se cunosc toti intre ei.

O plaja linistita , cu un peisaj fermecator alcatuit simplu din nisip si apa limpede,se afla langa Balabag. Pe coasta de est, in schimb, apa este mult mai cristalina, ideala pentru snorkeling si scufundari,  dar lipseste nisipul fin.

Exista zeci de mici golfuri de nisip imprastiate in jurul insulei, fiind o alternativa pentru prea bine cunoscuta si aglomerata White Beach.

Boracay este cunoscuta pentru scoicile sale foarte rare, scoicile puka, ce sunt declarate de cunoscatori cele mai gustoase din lume. De zeci de ani scoicile puka sunt culese de pe plajele Yapak si vandute in intrega lume, ca delicatese in restaurante luxoase.

In partea de nord a insulei, se vor face masive mutari de nisip.Marii dezvoltatori din Filipine, Ayala Land, Fill-Estate si Primetown Property Group au cumparat 205 hectare de teren pentru a costrui o statiune luxoasa, cu hoteluri si terenuri de golf.

In Boracay, fiecare zi este o vacanta. Tot ce trebuie sa faceti este sa va relaxati si  sa va bucurati! Cand doriti sa faceti putina miscare, puteti sa alegeti intre  a face nagivatie, windsurfing sau poate snorkeling si scufundari. Peste tot sunt corali care mai de care mai viu colorati si inconjurati de bancuri pesti.

La finalul vacantei, veti declara, ca multi altii, ca Boracay este paradisul din Pacific!

vineri, 12 noiembrie 2010

Marbella, Spania


Marbella este o locatie  de referinta pentru turismul mondial. 

Marea , muntele , traditiile si modernismul  se ragasesc la un loc in acest oras mediteranean, invitand vizitatorii la o ambianta istorica , multiculturala si cosmopolita. Este un oras deschis la progres prin stilul de viata al turistilor si al localnicilor  ce sunt mai mult decat ospitalieri.

In cartierul vechi din Marbella se observa la orice pas amprenta istorica lasata de trecerea timpului. Desi are origini in epoca romana, din anul 1100, s-a instalat o dominatie de origine musulmana ce a transformat vechiul stil roman, prin influentele specifice culturii musulmane.

Zona Marbella este impartita in doua subdiviziuni: Marbella- centrul si San Pedro Alcantara. Locuitorii traiesc in special in orasele invecinate sau in cartiere rezidentiale precum Neva Andalucia si Las Chapas.

Desi este cunoscuta ca statiune turistica pentru plaja, Marbella se intinde intre muntii Sierra Blanca si coasta marii Mediterane, cu plaje de nisipuri fine.  Fiind in apropierea muntilor si a marii, clima este mai rece decat cea mediteraneana, avand ca temperatura medie anuala, 18 grade C.

Turistii nu se bucura numai de plaja si mare! Exista o varietate de institutii culturale ca muzee, galerii , cinematrografe, teatre si tot felul de ativitati de agreement, precum golful sau sporturi acvatice.

Dar Marbella este cunoscuta si pentru viata de noapte, pentru cluburile, barurile si discotecile unde se danseaza pana la rasarit. Aici gasim si celebrul Niki Beach. Marbella este cunoscuta ca una din cele mai deosebite destinatii de vacanta din Europa si totodata una din cele mai scumpe zone. Totusi cu un bilet de avion dus-intors rezervat din timp, catre Malaga si cu un autobuz de acolo, sau de ce nu o masina inchiriata pentru aproximativ 20 euro/zi, puteti avea o vacanta foarte speciala cu un buget normal.

joi, 11 noiembrie 2010

Ghetarul Aletsch, cubul de gheata din Elvetia


In cateva cuvinte Ghetarul Aletsch este localizat in Valais, Elvetia, fiind cel mai mare ghetar din Alpi. 

Perioada anului recomandata pentru vizite este, binenteles, vara. Cum ajungi acolo?  Va trebui sa iei trenul Matterhorn-Gotthard spre Morel iar de acolo vei ajunge la Riederalp sau Bettmeralp cu telecabina.  Daca alegi sa mergi cu masina,  trebuie sa alegi traseul Brig-Morel,pana  la statiunea din valea Betten, de unde vei lua tot telecabina pana la Riederalp sau Bettmeralp. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul International Geneva.

Ghetarul Alestch este extraordinar de frumos dar , din nefericire si unul dintre cei mai afectati de cresterea temperaturilor, generate de incalzirea globala. Ca urmare, aceasta destinatie turistica foarte populara  a devenit imaginea multor site-uri ce lupta impotriva acestui fenomen, ce degradeaza mediul inconjurator. In ciuda faptului ca stratul de zapada se subtiaza foarte mult de la an la an, Alestch este inca frumos, fermecator si misterios.

Situat in zona Jungfrau-Aletch-Bietschhorn si inconjurat de parcurile Aletsch, ghetarul este cel mai mare din lantul Alpilor. Nu numai Aletch ci si intreaga regiune din jurul ghetarului este parte a patrimoniului mondial UNESCO.

Ce sa vezi in zona? Satele situate de-a lungul crestei sunt bine legate intre ele prin trenuri suspendate de pasageri. Veti admira un  peisaj impesionant  dinspre partea inferioara a ghetarului , unde sunt situate satele, spre Riederhorn si Eggshorn. 

Aici va veti bucura de numeroase activitati petrecute  in timpul liber precum schi, drumetii, alpinism, ciclism montan sau chiar puteti participa la concursurile de ciclism organizate pe timpul verii.

Tot la Aletsch vei putea explorezi si padurea indeaproape  si chiar sa jucati golf , pe un teren de 9 gauri, disponibil in Riederalp.

Unde veti dormi? Veti gasi numeroase locuri de cazare de la apartamente de vacanta, pensiuni sau o varietate de hoteluri elvetiene.

miercuri, 10 noiembrie 2010

Festivaluri in Salonic, Grecia


Cine nu a vizitat Grecia, ar trebui sa considere acest loc o varianta foarte buna pentru vacante insorite.

Salonic este gazda multor festivaluri importante ce se desfasoara  la monumentele de patrimoniu , muzee, librarii, galerii si cafenele.

Thessaloniki International Trade Fair a fost organizat in fiecare an, avand o traditie de peste optsprezece ani, desfasurat la Salonic International Exhibition Centre.  Acest important festival primeste mai mult de trei sute de mii de vizitatori anual.

Salonic este de asemenea gazda unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din balcani si europa de Sud-Est. Regizori precum Francis Ford Coppola si actori cunoscuri ca Catherine Deneuve, Irene Papas, Faye Dunaway şi Fatih Akin au transformat acest festival intr-un un puct  de interes maxim pentru fani.
Muzica, dansul, teatrul si expozitiile domina festival Dimitria, infiintat in 1966. Dedidat patronului spiritual  al Salonicului,  Sf. Dimitrie, festivalul a devenit un aparat ce descopera talente.

Dj-ii din toate colturile lumii se intalnesc in fiecare an la DMC Dj Championship, ult alt festival international dedicat amatorilor de petreceri si muzica de club..

Intre  lunile Februarie si Aprilie, exista Festivalul International de Fotografie, care atrage valoroase talente din intreaga lume. Acesta este o expozitie ce se bucura de un succes remarcabil , atragand mii de admiratori.

Si sa nu uitam de plaja. Salonic este locul ideal pentru o vacanta la mare si soare.