marți, 7 decembrie 2010

O plimbare prin Toronto, Canada

Strazile din inima orasului Toronto sunt marginite de cladiri care ofera ample dovezi cu privire la mostenirea arhotecturala canadiana. Intre Union Station si Eaton Centre exista valoroase simboluri locale, dar si zgarie- nori inovatori, si minunate exemple de  arhitectura moderna.

Conectate prin pasaje subterane , atat Royal York Hotel , cat si Union Station, evoca zilele de glorie ale calatoriilor cu trenul si ale turismului. Constructia garii- a treia Union Station- a fost inceputa in 1913 si a durat 17 ani pana la terminare. In spatele lungii fatade, cu coloanele sale centrale, se afla o impozanta sala pentru casa de bilete, de 27 m inaltime, luminata din ambele capete de doua ferestre uriasa, arcuite.

Construit in 1929, hotelul, face cinste stilului art deco, si este una dintre putinele cladiri din Canada care, pentru o vreme, s-a putut mandri ca este cea mai mare din Imperiul Britanic.  Compania Canadian Pacific i-a adaugat ulterior acoperisul cu pante abrupt, pentru a fi in armonie cu celelalte  hoteluri ale sale, in shil château. 

De sub somtuosul hol al hotelului porneste reteaua de trenuri de sub centrul orasului ( numit PATH) care trece pe sub Royal Bank Plaza, si apoi, pe la capatul indepartat al Bay Street, ajunge la BEC Place.
La coltul dintre Frint Street si Yonge Street, o alta caldire veche, impodobita, cea a bancii Montréal spre est, de-a lungul lui Front Street treci pe langa St. Lawrence - Centrul de arte. Partea sudica a strazii are numeroase depozite de marfa din secolul XIX-lea si foste magazii ale furnizorilor, amintiri ale activitatii de odinioara de la malul lacului, acum un ametitor amestec de magazine si cafenele. 

Strabate Front street East si o sa gasesti St. Lawrence Market. In Corpul sudic sunt integrate parti din Primaria orasului din 1845, iar fosta camera a consiliului este acum galeria principala, cu expozitii pe teme locale.

Continua spe vest, de-a lungul lui King Street West, unde poti sa-si dai seama de evolutia zgarie norilor. Cu 15 etaje, a fost una dintre cele mai inalte cladiri din afara New York-ului., cand s-a terminat de construit, in 1911. A fost intrecut insa de Bank of Commerce, la nr. 25 pe King Street West, un turn stilat, de 34 etaje, cu o multime de simboluri canadiene in ornamentele sale fascinante.

Mergi mai departe vreo 800 m spre nord pe Bay Street, pana la Old City Hall. Cu turnurile sale atragatoare, acest centru al conducerii municipalitatii a fost inaugurat cu o mare ceremonie in 1899, dupa zece ani cat a durat contructia lor si dupa ce s-a depasit de zece ori bugetul initial. Este un minunat exemplu de stil romantic richardsonian de la sfarsitul secolului XIX-lea, cu o combinatie de gresie de doua culori in textura. Interiorul impodobit extravagant serveste acum drept tribunal. Protestele publice au salvat Old City Hall de la demolare, prevazuta in proiectul de eliberare a locului pentru construirea lui Eaton Centre in imediata apropiere , la est.

Toronto in zilele noastre imbaina vechea arhitectura cu cea moderna intr-un mod armonios. Desi departe de noi, daca aveti ocazi vizitati acest oras, nu veti regreta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu