sâmbătă, 28 aprilie 2012

Eternul Paris


Parisul este un superb oras situat pe raul Sena in care timpul se scurge cu siguranta diferit comparativ cu alte mari orase. Este primul oras important pe care l-am vizitat construit din sentiment omenesc, unde parca cei mai mari artisti ai lumii si-au dat intalnire pentru a realiza fiecare cea mai buna opera a lor.

De prima data cum intri in capitala franceza vei fi intampinat de un aer cochet si elegant in care fiecare individ este imbracat mai elegant ca precedentul. Pe masura ce strabati stradutele inguste la pas vei observa o indiferenta buna daca o putem numi asa, in sensul ca nimeni nu te judeca dupa felul in care esti imbracat sau ceea ce faci.

In Paris am vazut un fel de trotineta electrica pe care mergea un barbat destul de voluminos. La prima vedere aceasta scena te face sa intorci capul, iar probabil ca in multe alte tari ar fi fost subiect de ras stradal, dar aici nimeni nu era interesat de acest aspect si mai mult chiar, nimeni nu intorcea privirea intr-un mod sarcastic.

Un alt aspect care mi-a atras imediat atentia au fost cafenelele precum si terasele pentru simplu fapt ca toate scaunele erau indreptate spre strada astfel ca nu-l priveai pe cel din fata ta ci priveai strada. Dupa ce am intrebat de ce se practica acest obicei am primit un raspuns clar si la subiect: pentru ca cei care vin aici sa poata admira trecatorii care mai de care mai eleganti.

Traficul in Paris este destul de organizat daca luam in considerare numarul impresionant de locuitori, dar ceva aparte mi-a atras atentia. 

Exista in capitala franceza un sistem de transport pe bicicleta cu totul si cu totul aparte. Poti sa inchiriezi o bicicleta de pe un suport stradal si sa mergi cu ea unde vrei tu in oras, apoi o atasezi unui alt suport stradal pana cand va fi preluata de altcineva si dusa in alta parte. Acest ciclu se repeta la nesfarsit, iar suporturile aveau cate 5-10 biciclete fiecare ce puteau fi inchiriate cu pretul de 1 euro pe ora – din cate imi aduc aminte.

miercuri, 25 aprilie 2012

Praga – destinatie populara

 Praga este inscrisa in lista capitalelor europene care sunt vizitate anual de sute de mii de turisti si asta pe buna dreptate avand in vedere frumusetile pe care acest oras le ofera precum si cladirile vechi de o eleganta si un gust iesite din comun.

Dintre toate acestea iese in evidenta Ceasul Astronomic care este de multe ori un simbol pentru capitala ceha. El a fost realizat cu multa migala si munca de catre artistii secolului 15 si este construit din doua cadrane. Unul dintre aceste cadrane arata unde este situat soarele sau luna, iar cadranul numarul doi nu este altceva decat un calendar.
 
Viata de noapte foarte activa a orasului Praga precum si posibilitatile nenumarate de a face cumparaturi aici atrage turistii ca un magnet. Indiferent unde te cazezi, cu ajutorul metroului si a autobuzelor vei ajunge in centrul turistic imediat, iar un aspect pe care trebuie sa-l stii de la inceput este legat de biletele de calatorie.

Un bilet de calatorie este valabil o anumita perioada de timp de la cateva ore la cate zile. Cu un asemenea bilet poti circula atat cu autobuzul cat si cu metroul astfel ajungand oriunde doresti intr-un timp foarte scurt.
 
Cand am fost ultima data in Praga mi-a placut tot in afara de oamenii cu care am interactionat. Receptia hotelului in care am stat era foarte politicoasa si se purta extrem de grijuliu, dar odata ce am iesit din hotel am descoperit oameni nu tocmai atragatori cu turistii.

Nu vreau sa zic ca am avut sentiment de insecuritate pentru ca nu este asa, strazile erau pazite si totul era in regula, dar interactiunea cu vanzatoarele de la magazine precum si cu o femeie care lucra la o casa de schimb valutar m-a facut – poate - sa cataloghez gresit o intreaga natiune.

duminică, 22 aprilie 2012

Sa vizitam Budapesta


 O capitala europeana superba care trebuie vizitata obligatoriu este Budapesta. Aceasta este separata de fluviul Dunarea intr-o regiune vestica cunoscuta sub numele de Buda si una estica cunoscuta sub numele de Pesta. Contrar faptului ca este un oras mare, Budapesta este foarte bine organizata din multe puncte de vedere inclusiv al traficului, deci daca decizi sa mergi acolo cu masina personala ai sanse foarte mari sa prinzi un trafic civilizat chiar si la ore de varf.

Unul dintre principalele puncte de atractie din Budapesta este fara dar si poate Centrul Memorial al Holocaustului care cuprinde intre zidurile lui o mare parte dintre groaznicele actiune ale regimului nazist si comunist. Odata ce patrunzi in cladire vei simti acel aer grav care parca te inconjoara din toate partile si ti-ai putea petrece o intreaga zi acolo studiind si vizitand diferite obiecte reprezentative pentru acea vreme.

Eu personal am vizitat acest muzeu in urma cu cativa ani si pot spune pe buna dreptate o experienta ciudata pe care am trait-o. Nimeni nu are voie sa atinga exponatele, iar multe dintre ele sunt protejate si inchise in mici cutii de sticla, dar ce m-a atras foarte tare era un fel de palton purtat de soldati, rupt si gaurit de gloante. Dintr-o curiozitate ciudata si contrar regulamentului l-am atins, iar atunci cand am facut-o am simtit parca o incarcatura negativa pe care acea haina o purta.

Birouri intacte ale securitatii cu uniforme si telefoane autentice din acea vreme precum si o masina cu ajutorul careia securitatea ii lua de acasa pe cei ce erau impotriva regimului, toate acestea te asteapta sa le vizitezi si daca ar putea vorbi toate ar avea partea lor de istorie pe care sa ne-o povesteasca.