marți, 7 decembrie 2010

O plimbare prin Toronto, Canada

Strazile din inima orasului Toronto sunt marginite de cladiri care ofera ample dovezi cu privire la mostenirea arhotecturala canadiana. Intre Union Station si Eaton Centre exista valoroase simboluri locale, dar si zgarie- nori inovatori, si minunate exemple de  arhitectura moderna.

Conectate prin pasaje subterane , atat Royal York Hotel , cat si Union Station, evoca zilele de glorie ale calatoriilor cu trenul si ale turismului. Constructia garii- a treia Union Station- a fost inceputa in 1913 si a durat 17 ani pana la terminare. In spatele lungii fatade, cu coloanele sale centrale, se afla o impozanta sala pentru casa de bilete, de 27 m inaltime, luminata din ambele capete de doua ferestre uriasa, arcuite.

Construit in 1929, hotelul, face cinste stilului art deco, si este una dintre putinele cladiri din Canada care, pentru o vreme, s-a putut mandri ca este cea mai mare din Imperiul Britanic.  Compania Canadian Pacific i-a adaugat ulterior acoperisul cu pante abrupt, pentru a fi in armonie cu celelalte  hoteluri ale sale, in shil château. 

De sub somtuosul hol al hotelului porneste reteaua de trenuri de sub centrul orasului ( numit PATH) care trece pe sub Royal Bank Plaza, si apoi, pe la capatul indepartat al Bay Street, ajunge la BEC Place.
La coltul dintre Frint Street si Yonge Street, o alta caldire veche, impodobita, cea a bancii Montréal spre est, de-a lungul lui Front Street treci pe langa St. Lawrence - Centrul de arte. Partea sudica a strazii are numeroase depozite de marfa din secolul XIX-lea si foste magazii ale furnizorilor, amintiri ale activitatii de odinioara de la malul lacului, acum un ametitor amestec de magazine si cafenele. 

Strabate Front street East si o sa gasesti St. Lawrence Market. In Corpul sudic sunt integrate parti din Primaria orasului din 1845, iar fosta camera a consiliului este acum galeria principala, cu expozitii pe teme locale.

Continua spe vest, de-a lungul lui King Street West, unde poti sa-si dai seama de evolutia zgarie norilor. Cu 15 etaje, a fost una dintre cele mai inalte cladiri din afara New York-ului., cand s-a terminat de construit, in 1911. A fost intrecut insa de Bank of Commerce, la nr. 25 pe King Street West, un turn stilat, de 34 etaje, cu o multime de simboluri canadiene in ornamentele sale fascinante.

Mergi mai departe vreo 800 m spre nord pe Bay Street, pana la Old City Hall. Cu turnurile sale atragatoare, acest centru al conducerii municipalitatii a fost inaugurat cu o mare ceremonie in 1899, dupa zece ani cat a durat contructia lor si dupa ce s-a depasit de zece ori bugetul initial. Este un minunat exemplu de stil romantic richardsonian de la sfarsitul secolului XIX-lea, cu o combinatie de gresie de doua culori in textura. Interiorul impodobit extravagant serveste acum drept tribunal. Protestele publice au salvat Old City Hall de la demolare, prevazuta in proiectul de eliberare a locului pentru construirea lui Eaton Centre in imediata apropiere , la est.

Toronto in zilele noastre imbaina vechea arhitectura cu cea moderna intr-un mod armonios. Desi departe de noi, daca aveti ocazi vizitati acest oras, nu veti regreta.

luni, 6 decembrie 2010

Belize, America Centrala

Timp de generaţii, oamenii din Belize s-au angajat să păstreze atmosfera ţării şi farmecul unic, în timp ce întâmpină vizitatorii cu braţele deschise ca şi cum ar fi trăit aici toată viaţa lor.

Când vă deplasaţi in Belize, nu va veti simti ca un străin în această ţară. Una dintre cele mai importante caractersitici ale poporului Belizean, este capacitatea lor de a realiza o conexiune foarte reala şi intima cu vizitatorii din orice ţară.

Cel mai usor se ajunge cu avionul din SUA, zborul dureaza aproximativ de 2 ore.

Apele limpezi şi calde din largul coastei Belize, şi râurile care curg din continent catre mare, ajuta pentru a forma mediul perfect pentru a foram si sustine un recif de corali. Bariera de corali din Belize este a doua cea mai mare din lume, prima fiind marea barieră de corali din Australia. Este impresionanta, se intinde pentru mai mult de 300 km, şi nu este in nici un punct la mai mult de 40 de km de coasta Belize, fiind astfel extrem de uşor de accesat de catre turisti. Reciful este principala atractie turistica a tarii, pe linga scufundari si snorkeling, acesta este si o destinatie minunata pentru pescuit.

 Reciful este un magnet pentru o serie de vietuitoare marine, cu peste 100 de specii diferite de corali, aproximativ 500 de specii de peşti, şi diferite specii de nevertebrate.


O atracţie deosebita,  în special pentru scafandri, cu o apreciere de fenomene geografice, este posibilitatea de a explora faimoasa Blue Hole. Aceasta se afla la aproximativ 100 km în fata de coasta orasului Belize City. Este o gaura mare, aproape perfect circulara, cu diametrul de aproximativ 400 metri si cu o adancime de 145 metri.



Peste 40% din suprafata uscata din Belize este protejată de o anumită formă de statut de rezervatie. Mişcarea de conservare în Belize poate fi urmărită pana in anii 1970. Începând cu prima zona protejată - Half Moon Caye - Monumentul Natural, Belize are acum zeci de zone naţionale, bazate pe comunitate şi parcuri naţionale, sanctuare sălbatice şi rezervaţiile naturale cu planuri de management durabil al utilizării şi activităţi în loc.

Belize este de asemenea unul din locurile preferate pentru retragere al americanilor.

miercuri, 1 decembrie 2010

Vancouver, Canada

Vancouver este unul din orasele mele preferate din intreaga lume. Localizat pe coasta de Vest a Canadei, port major pentru partea aceea a lumii. Cei mai multi imigranti sunt cei asiatici, in principal chinezi. In Vancouver gasim si unul din cele mai mari China Town de pe intreg continentul.

Moneda locala este dolarul canadian, limba cea mai folosita fiind engleza. Folosit si ca punct de plecare in croaziera catre Alaska, Vancouver atrage anual peste 4 milioane de turisti.

Ce putem vedea in Vancouver?

Parcul Stanley este locul unde trebuie sa ajungeti neaparat. Cu o suprafata de peste 400 ha (de 4 ori mai mare ca parcul Herastrau din Bucuresti), peste 150.000 de copaci, inconjurat in mare parte de apa, cu 8,8 km pista de alergat sau mers cu bicicleta pe marginea apei, acest loc ofera relaxare si distractie in egala masura.
In apropierea intrarilor princpale se pot gasi centre de inchiriat biciclete, tot parcul are alei destinate celor ce doresc asa ceva. In mijlocul parcului gasim loc de luat masa, loc de joaca pentru copii, un lac (Beaver Lake) ideal pentru relaxare sau loc de picnic si marea atractie -Vancouver Aquarium, cel mai mare aquarium din Canada unde puteti petrece o zi pentru aproximativ 20 de dolari canadieni.

Ramanand tot la parcuri, o alta varianta demna de vizitat este parcul Queen Elizabeth unde toate plantele, potecile, micile cascade si florile sunt asezate foarte atent,  pentru a forma o imagine de tablou fermecatoare.
Alt loc unde florile sunt din belsug este insula Victoria, aflata la 20 de minute cu vaporul.

Cartierul chinezesc, locul unde puteti intra in spiritul asiatic, ofera restaurante cu specific, cazino-uri, temple, specialisti in masaj de relaxare, parcuri si celebra gradina chinezeasca a lui Sun Yat-Sen. 

Galeria de arta din Vancouver 
O întâlnire de artă de clasă mondială te aşteaptă la Galeria de arta din Vancouver. Deschisa 363 zile pe an şi situata la doar câţiva paşi de vibranta strada Robson în centrul oraşului Vancouver, Galeria de arta prezintă în prezent, un must-see expus aici: Robert Adams: o selecţie remarcabilă de fotografii.

Capilano - podul suspendat 
Fireşte palpitant începând cu 1889, Capilano este suspendat la 70 metri deasupra raului Capilano si cu o lungime incredibila de 135 metri, este unul din cele mai lungi poduri suspendate din lume pentru pietoni. O experienţă completă la doar câteva minute de centrul orasului.

Grădina Botanică VanDusen 
Un muzeu viu al colecţiilor de plante din întreaga lume, această grădină spectaculoasa este frumoasa în fiecare sezon. Repere: de primăvară - Rhododendron şi salcâm Walks, arbori ornamentali cires; de vară - perene şi gradini de liliac; toamna - ecran strălucitor, colorit de toamnă. Gradina este casa pentru 65 de specii de păsări. Parcare gratuita, acces convenabil la transport public, scaunelor cu rotile, magazin de cadouri si restaurant.

Metropolis - Metrotown 
Cu 470 de magazine, Metropolis Metrotown este cea mai mare zona de cumparaturi din toata partea de Vest a Canadei. Este o destinaţie în sine, atracţii, restaurante de clasă mondială, cinema si doua curti interioare, să nu mai vorbim de cumpărături.

Muntele Grouse, vârful din Vancouver.
Evadare din strazile orasului la pantele înzăpezite în doar 15 minute. Urca cu telecabina in cel mai inalt punct din Vancouver, unde puteţi experimenta o serie de aventuri in aer liber, inclusiv: schi, snowboarding, zipline pe munte sau patinaj.
În Cabana de aici, veţi găsi locuri de cumparaturi, un cinema i aer liber, precum şi facilităţi pentru luat masa sau evenimente diverse.